Gezond eten

Na de decembermaand leeft het weer bij tal van mensen: minder eten. De bladen staan vol met de nieuwste diëten, de kranten vol met deskundigen die zeggen dat er niet één dieet is dat echt helpt. De meeste diëten zijn zelfs gewoon ongezond omdat ze mensen honger laten lijden of zeer eenzijdige voeding propageren. De mensen die het weten kunnen hebben steeds hetzelfde advies: ga niet diëten, maar beperk het snacken, eet gezond en gevarieerd en doe dat in een vaste regelmaat. 

Laat dat nu precies de lijn zijn die professionele bedrijfscateraars al jaren volgen. In de meeste bedrijfsrestaurants is het aantal snacks behoorlijk teruggedrongen of zijn ze veel gezonder gemaakt. Het assortiment wordt continu verbeterd en uitgebreid met gezonde producten. Samen met de Veneca en en allerlei andere organisaties zijn we als cateraars al jaren bezig met het terugdringen van, bijvoorbeeld, (slecht) vet, suiker en zout in het aanbod. Zelfs in het aanbieden van biologische producten, door veel mensen als gezonder ervaren, lopen de bedrijfsrestaurants ver voorop.

Over het algemeen maakt slechts zo’n 50 procent van de medewerkers gebruik van het bedrijfsrestaurant. Die andere 50 procent werkt parttime, is die dag afwezig, neemt niets tussen de middag, eet uit de la, of gaat naar buiten en om dan vaak iets te halen bij de snackbar of het tankstation. Dat is eigenlijk wel gek. Zeker in zo’n maand als deze als iedereen de mond vol heeft van gezond eten, figuurlijk gesproken dan. Bedrijfsrestaurants bieden een ongelofelijk gevarieerd assortiment. Met veelal gezonde en verantwoorde producten die ook nog eens vers en op professionele wijze zijn bereid. Daar kan geen snackbar of tankstation tegenop. Met alle respect: zelfs de keuken thuis kan daar niet aan tippen.

Bedrijven zijn de laatste tijd veel bezig met duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Ook bij Facilicom hebben we inmiddels uitgebreide programma’s die ervoor moeten zorgen dat zelfs de medewerkers met zware beroepen vrolijk kunnen blijven doorwerken tot hun 67e. Natuurlijk moet daarbij worden gekeken naar gezondheid, fitheid, ergonomisch werken, persoonlijke ontwikkeling, aanvullende trainingen en opleidingen en loopbaanpaden en wat daar allemaal nog meer bij komt kijken. Maar het gaat natuurlijk ook om andere dingen: je prettig voelen op je werk, ook af en toe kunnen ontspannen en gezonde en gevarieerde voeding.

De meeste bedrijven subsidiëren de bedrijfsrestaurants. In het licht van goed werkgeverschap proberen ze met die subsidies gezond eten te stimuleren: ongezonde producten krijgen minder subsidie en zijn dus duurder, gezonde producten krijgen juist meer subsidie en zijn dus relatief goedkoper en daarmee een aantrekkelijker keuze. Dat is mooi. Maar ik zou ze in overweging willen geven om te proberen ook het bezoekersaantal van het bedrijfsrestaurant te verhogen. Een medewerker die tussen de middag het bedrijfsrestaurant bezoekt krijgt beweging, ontspant, verkeert even in een andere sfeer, kan informeel bijpraten met collega’s van andere afdelingen, en kan elke dag weer een lekkere lunch samenstellen uit een uitgebreid, gevarieerd en gezond assortiment. Allemaal factoren die bijdragen aan de medewerkerstevredenheid en de duurzame inzetbaarheid van mensen. Het hoeft vast geen betoog dat Prorest bedrijven graag helpt bij het beter op de kaart zetten van hun bedrijfsrestaurant.

Dick Bennink (algemeen directeur van Prorest Catering)

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen