ASIS Europe 2018 benadrukt belang samenwerking

Als organisaties weerbaar willen blijven tegen toekomstige dreigingen, valt niet te ontkomen aan een hechte samenwerking tussen alle facetten van beveiliging, waaronder mens, cyber en ‘real world’. Dit werd duidelijk tijdens de tweedaagse conferentie ASIS Europe, die vorige week plaatsvond in Rotterdam.

De conferentie ASIS Europe 2018 – Van risico tot veerkracht, die plaatsvond van 18 tot en met 20 april in Rotterdam, trok 775 deelnemers uit 52 landen. Deelnemers varieerden van studenten tot en met chief security officers van wereldwijde technologiebedrijven.

ASIS International President, Richard E. Chase, verklaarde: “Europa vertegenwoordigt een van de belangrijkste ASIS-gemeenschappen, met leden verspreid over 23 ‘chapters’ en dit evenement is de belangrijkste bijeenkomst van de veiligheidsprofessionals in deze regio. Het niveau van de sessies en het niveau van de deelnemers maken dit een unieke gelegenheid waarbij we niet alleen beveiligingsaangelegenheden aan de orde stellen, maar ook de toekomstige uitdagingen van onze organisaties en ons vakgebied bespreken.”

 

Activiteiten

Naast de op de toekomst gerichte conferentie vonden diverse andere activiteiten plaats, zoals praktijkgerichte workshops, een zogenoemde Technology and Solutions Track, een beurs, een Career Center en een ASIS Cultural Properties Council. Trigion-partner DigiNova verzorgde bijvoorbeeld een themasessie ‘Robotics in Corporate Security – Does the Technology Live Up to the Hype?’. In totaal waren er zeventig sessies verdeeld over zeven tracks. Naast presentaties en paneldiscussies, waren er rondetafelworkshops en interactieve sessies met live polling om de leerervaring van de deelnemers te verbeteren.

Gedurende het evenement maakten deelnemers nader kennis met een breed scala aan risico’s – van het kwaadwillige gebruik van de nieuwste opkomende technologieën tot de gevaren van low-tech aanvallen, met name gericht op ‘soft targets’ in openbare ruimtes. Andere onderwerpen die werden onderzocht waren de menselijke factor, de dreiging van binnenuit in organisaties en de altijd aanwezige verantwoordelijkheden, zoals reisrisicobeheer en zorgplicht.

 

Intensieve dagen

Eduard Emde, voorzitter van de conferentie, voegt hieraan toe: “Het waren twee intensieve dagen, ingekaderd in een zakelijk perspectief. We bespraken hoe het spoedig normaal zal zijn dat alle apparaten met elkaar verbonden zullen zijn. Er werd ons ook verteld over innovaties in bedrijfsmodellen, waarbij producten steeds meer onderdeel worden van dienstverlening. Vanuit het oogpunt van beveiligingsrisico en het dreigingslandschap hebben we gehoord dat technologie ‘het nekvel van organisaties’ is. Dit benadrukt nog eens dat Enterprise Security Risk Management, vanuit zowel de mens, cyber en de fysieke omgeving, essentieel is voor het ondersteunen van organisaties door middel van onderlinge samenwerking en gedeelde strategische doelstellingen.”

Zelflerende cyberafweer

Op de beursvloer varieerden de innovaties van de nieuwste geïntegreerde toegangscontrole en bewakingstechnologie tot zelflerende cyberafweer en massacommunicatieplatforms. Kennisgestuurde oplossingen waren ook sterk vertegenwoordigd, van intelligentie en risicoanalyse tot executive protection en trainingsprogramma’s voor medewerkers. In co-creatie met partner Enai presenteerde Trigion zich bijvoorbeeld met diverse innovatieve oplossingen die bijdragen aan inspirerende omgevingen, waarin mensen onbezorgd kunnen leven. Robots Bernadette (Pepper) en Leonard (Keylo) bleken een waardevolle aanvulling op de gastontvangst en kregen veel vragen.

De volgende editie van ASIS Europe staat gepland van 27 t/m 29 maart 2019, opnieuw in Rotterdam.

Met dank aan Beveiligingnieuws.nl voor redactie en verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen